فهرست مطالب

منابع آب و توسعه - پیاپی 3 (زمستان 1392)

نشریه منابع آب و توسعه
پیاپی 3 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 19
|
  • علی پاسیار*، عبدالحمید انصاری، احمد قربانی صفحه 1
    سیستم اطلاعات جغرافیایی این امکان را فراهم می آورد که از بین داده های مکانی و پردازش های مکان یابی، برای تولید نقشه میزان شایستگی، از ترکیب چندین لایه اطلاعاتی استفاده شود. در این پژوهش از پارامترهای ضخامت اشباع آبخوان و مقاومت ویژه به دست آمده از مطالعات ژئوالکتریک در ارزیابی پتانسیل آب های زیرزمینی دشت کاشان- آران و بیدگل استفاده شده است. معمولا در مناطق شور به دلیل وجود نمک های محلول در آب، مقاومت ویژه به شدت کاهش می یابد. بنابراین استفاده از فاکتوری که این کاهش شدید را تعدیل بخشد، ضروری به نظر می رسد. بر این اساس در مطالعه حاضر هدایت الکتریکی آب های زیرزمینی به عنوان پارامتر هیدروژئولوژی با پارامترهای ژئوالکتریکی به روش منطق فازی در محیط GIS تلفیق گردید. همچنین استلزام های مختلفی در تلفیق پارامترها به کار گرفته شد. سپس نتایج به دست آمده از قواعد و استلزام ها، با چاه های بهره برداری موجود در منطقه مقایسه شدند که در اولویت اول، استلزام گودل انتخاب شد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، منطق فازی، استلزام گودل، دشت کاشان- آران و بیدگل
  • مجید فشاری*، نیر قمری صفحه 13
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی رابطه بلندمدت بین متغیر درآمد سرانه و شاخص های کیفیت زیست محیطی در ایران طی سال های 1359:1-1390:4 می باشد. بدین منظور از متغیرهای میزان انتشار سرانه گاز دی اکسید کربن و آلودگی سرانه آب به عنوان متغیرهای جای گزین برای در نظرگرفتن کیفیت هوا و آب در ایران استفاده شده و مدل تحقیق با بهره گیری از روش هم انباشتگی جوهانسن- جوسیلیوس تخمین زده شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل بر این موضوع دلالت دارد که منحنی زیست محیطی کوزنتس برای هر دو شاخص میزان انتشار گاز دی اکسید کربن و آلودگی آب تایید گردیده است و رابطه بلندمدت بین متغیرهای تراکم جمعیت، نرخ رشد جمعیت شهرنشینی با شاخص های کیفیت زیست محیطی برقرار می باشد. علاوه بر این یافته های این مطالعه نشان می دهد که متغیرهای تراکم جمعیت و نرخ رشد جمعیت شهرنشینی، تاثیر منفی و معنی دار بر شاخص های کیفیت زیست محیطی در ایران داشته اند. از این رو مهم ترین توصیه سیاستی این مطالعه آن است که سیاست گذاران اقتصادی به منظور رسیدن به نقطه بازگشت و قرار گرفتن در قسمت نزولی الگوی EKC، بایستی به ارتقای سطح تولید و درآمد سرانه مبادرت ورزند و از طریق به کارگیری تکنولوژی های مناسب، منابع انتشار آلاینده های محیط زیست را کنترل نمایند.
    کلیدواژگان: منحنی زیست محیطی کوزنتس، آلودگی هوا، آلودگی آب، روش هم انباشتگی جوهانسن، جوسیلیوس
  • محمدعلی شریفی، علیرضا مفتاح هلقی* صفحه 28
    با گسترش فناوری های ماهواره ای، امکان انجام اندازه گیری تغییرات ارتفاع سطح آب دریاها در مقیاس انبوه به وجود آمده است. از اوایل دهه 1990 میلادی با آغاز به کار ماهواره ارتفاع سنجی تاپکس، تحول چشمگیری در دقت سامانه های ماهواره ای ایجاد شد. با توجه به پوشش گسترده این ماهواره ها، امکان جمع آوری اطلاعات زیادی از حوضه های آبی کوچک مانند دریاچه ها و تالاب ها فراهم گردید. از جمله پهنه های آبی محصور در خشکی ها می توان به خلیج قره بغاز در شرق دریاچه بزرگ خزر واقع در کشور ترکمنستان اشاره کرد که در این تحقیق قصد داریم با تکیه بر داده های ارتفاع سنجی ماهواره ای، به بررسی تغییرات تراز آب آن بپردازیم. همچنین با توجه به مجاورت خلیج قره بغاز با دریاچه خزر و تاثیرپذیری آن از ورود آب این دریاچه، به دنبال بررسی ارتباط تغییرات تراز آب خزر و خلیج قره بغاز نیز هستیم. بدین منظور از داده های سه ماهواره تاپکس و جیسون 1 و 2 که از 1992 تا کنون بر روی مسیر واحدی بر فراز خلیج قره بغاز حرکت می کنند، استفاده و با کمک روش توابع متعامد تجربی، یک الگوی زمانی واحد برای این تغییرات استخراج شده است.
    کلیدواژگان: خلیج قره بغاز، ارتفاع سنجی ماهواره ای، توابع متعامد تجربی، ارتفاع سطح آب
  • علیرضا شکوهی* صفحه 35
    مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش محیط زندگی برای تامین آسایش، باید در حدی استاندارد و در عین حال بهینه باشد. یکی از مبانی تعیین آستانه آسایش، استفاده از دو اندکس حرارتی”درجه روز گرمایشی و سرمایشی“است که برای تعیین مقدار انرژی پایه لازم برای گرم و سرد کردن ساختمان در فصول سرد و گرم مورد استفاده قرار می گیرند. در این تحقیق که یک مطالعه موردی در شهر قزوین به شمار می آید، نشان داده شده است که چگونه می توان توزیع مکانی این دو اندکس را محاسبه و از آن برای تعیین نقاط بحرانی و فاصله آن ها از مرز آسایش استفاده کرد. با استفاده از روش ارائه شده در این تحقیق و برقراری ارتباط میان اندکس های حرارتی و میزان مصرف سوخت های فسیلی و غیر فسیلی می توان به پیش بینی میزان سوخت مورد نیاز در منطقه برای دوره پیش بینی دست یافت. در پژوهش پیش رو، مدل بیوسیستمی موجود توسعه داده شده و توزیع فضایی”نیاز به گرمایش و سرمایش“با استفاده از روشی خاص برای تامین اطلاعات ورودی مدل، تعیین و نقشه های آن در محیطGIS تهیه و ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مصرف بهینه انرژی حرارتی، تحلیل بیوسیستمی فضایی، اندکس حرارتی، آستانه آسایش
  • حسین بری ابرقویی* صفحه 46
    هدف این تحقیق، تعیین احتمال وقوع کلاس های متفاوت خشک سالی در استان یزد با استفاده از مدل زنجیره مارکوف و نمایه SPI می باشد. بررسی ماتریس احتمال انتقال کلاس های مختلف خشک سالی منطقه نشان داد که احتمال انتقال از یک حالت معین به همان حالت بسیار بالا است و درعوض احتمال انتقال از حالت تر به خشک یا خشک به تر بسیار پایین می باشد. احتمال گذر از حالت خشک به خشک و یا تر به تر بین 52 تا 80 درصد است. احتمال انتقال از یک ماه نرمال رو به مرطوب به خشک بین 5/ 0 تا 5/ 1 درصد، نرمال رو به خشک به خشک بین 11 تا 26 درصد و احتمال خشک سالی بعد از یک ماه مرطوب در اکثر ایستگاه ها، صفر یا نزدیک به صفر است. بررسی نقشه های گستره و شدت- وسعت خشک سالی نشان داد که خشک سالی در شهرستان تفت و بخش غربی شهرستان اردکان از سایر مناطق استان سخت تر است. این مناطق در بیش از 22 درصد از دوره مورد بررسی در خشک سالی به سر برده اند. این مقدار به سمت غرب و شرق کم تر می شود. در عوض، شهرستان طبس کم تر از سایر شهرستان های استان در خشک سالی به سر برده است. تقریبا چنین روندی برای همه مقیاس های زمانی مطالعه شده مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: خشک سالی، زنجیره مارکوف، SPI، روش اسپلاین، استان یزد
  • اعظم محمدی*، غلامحسین کرمی، فرامرز دولتی ارده جانی صفحه 67
    به منظور بهینه سازی پارامترهای هیدرولیکی آبخوان شیروان و بررسی تاثیر شبکه آبیاری سد بارزو بر تغذیه آن، آبخوان شیروان با استفاده از مدل PMWIN شبیه سازی گردید. مدل تهیه شده برای آذر 1382 تحت شرایط پایدار اجرا و هدایت هیدرولیکی و ضریب هدایت مرزها کالیبره شد. بعد از واسنجی مدل در حالت پایدار، این کار در حالت ناپایدار نیز انجام و آبدهی ویژه و مقدار تغذیه و تخلیه بهینه برای سال آبی 83-1382 تعیین گردید. در مرحله صحت سنجی، مدل با استفاده از داده های مشاهده ای دو سال آبی 84-1383 و 85-1384 اجرا و نتایج حاصل از آن با شرایط معلوم حاکم بر آبخوان مقایسه شد. بر اساس نتایج مدل، بیلان آبخوان برای سه سال واسنجی، روندی افزایشی داشته است. به منظور بررسی تاثیر شبکه آبیاری سد بر بخش های مختلف آبخوان، منطقه مورد مطالعه به سه منطقه شرقی، مرکزی (منطقه شبکه آبیاری) و غربی تقسیم گردید. پس از محاسبه بیلان برای هر یک از این مناطق، نتایج حاکب از آن بود که دو منطقه شرقی و غربی همچنان دارای بیلان سالانه منفی هستند؛ در حالی که بیلان بخش مرکزی در هر سه سال مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: آبخوان شیروان، سد بارزو، مدل PMWIN، خراسان شمالی
  • معصومه صیادی، علیمردان شاهرضایی* صفحه 76
    در این مقاله، به ارتباط بین ذوب یخ به عنوان یک منبع آب سطحی و مساله استفن پرداخته شده و روش تجزیه آدومیان برای یک مساله معکوس استفن دو فازی با فرض معلوم بودن کران متحرک، ارائه شده است. در روش مورد نظر، نیاز به خطی سازی یا گسسته سازی، اعمال تبدیلات خاص و یا تکنیک هایی از این نوع نیست. همچنین جواب تحلیلی- عددی مسائل مورد بحث، به صورت یک سری همگرا معرفی می شوند که در بسیاری از مسائل، به دلیل سرعت بالای همگرایی روش، مجموع تعداد محدودی از جملات سری ذکر شده، جواب مساله را با دقت بالایی به دست می دهند. امروزه مسائلی مانند آن چه در این مقاله بدان پرداخته شده است، در صنایع گوناگون از جمله صنعت فولاد به منظور کنترل فرآیندهای در حال انجام مورد توجه و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آب های سطحی، مساله تک فاز استفن، مساله دو فاز استفن، مساله معکوس استفن دو فازی، حل در فاز مایع یا جامد
  • سالار درافشان*، فاطمه پیکان حیرتی صفحه 88
    ترکیبات مخرب سیستم اندوکراینی، به طیف وسیعی از ترکیبات آلی و معدنی با منشا طبیعی یا ناشی از فعالیت های انسانی اطلاق می شود که قادر به ایجاد تغییر در فعالیت غدد درون ریز موجودات مختلف از جمله آبزیان هستند. در این مطالعه برخی ترکیبات مخرب سیستم اندوکراینی شامل 17 بتا استرادیول، استرون، بیسفنول A، 17 آلفا اتیلن استرادیول و 17 آلفا متیل تستوسترون در چهار ایستگاه چشمه دیمه، خرسونک، چمگردان و پل صفائیه در رودخانه زاینده رود در پاییز 1391 مورد سنجش قرار گرفت. از بین پنج ترکیب فوق، 17 بتا استرادیول در تمامی چهار ایستگاه در مقادیر بالاتر از 5/ 2 نانوگرم در لیتر اندازه گیری شد. مقادیر این ترکیب تنها در ایستگاه خرسونک واقع در بالادست رودخانه زاینده رود 3/ 0 ± 7/ 2 نانوگرم در لیتر و به طور معنی داری کم تر از سایر ایستگاه ها بود (05/0P<). استرون، تنها در دو ایستگاه بالادست رودخانه (چشمه دیمه و خرسونک) سنجش شد و میزان آن در آب این دو ایستگاه تفاوت معنی داری را نشان نداد (P>0.05). سایر ترکیبات مورد اشاره، در هیچ یک از ایستگاه ها در زمان نمونه برداری سنجش نشدند. نتایج این تحقیق بیان گر آلودگی آب رودخانه، حداقل به برخی ترکیبات مخرب سیستم اندوکراینی در مقادیر قابل سنجش حتی در ایستگاه های بالادست سد زاینده رود است که می تواند در درازمدت منجر به اثرات فیزیولوژیک قابل توجه بر جوامع آبزیان رودخانه شود.
    کلیدواژگان: ترکیبات مخرب سیستم اندوکراینی، زاینده رود، ترکیبات شبه استروژنی
  • ابراهیم جمالی*، ناصر اسدی صفحه 95
    منطقه مورد مطالعه، در حوزه آبریز گوهرکوه در منطقه کویر لوت در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. هیدروگراف ترسیم شده برای سطح آب منطقه، حاکی از افت سطح آب آبخوان می باشد. به همین دلیل مکان یابی مناطق مناسب جهت اجرای طرح تغذیه مصنوعی به منظور جلوگیری از افت بیش تر سطح آب، مد نظر قرار گرفته است. برای این کار، از نرم افزارهای ArcGIS و ENVI استفاده شده است. بنابراین ابتدا لایه های اطلاعاتی ارتفاع توپوگرافی، شیب، ضخامت بخش غیراشباع آبرفت، کیفیت آب، نفوذ پذیری، تراکم آبراهه، تراکم شکستگی، لیتولوژی و کاربری اراضی، تهیه گردیده و سپس رتبه دهی شده است. این لایه ها به کمک منطق فازی در نرم افزار GIS ترکیب شده اند. در نهایت، نقشه حاصل از ترکیب نه لایه اطلاعاتی مذکور، برای اجرای طرح تغذیه مصنوعی به روش پخش سیلاب، به دست آمد. نتایج نشان می دهد که حدود 15 درصد از مساحت حوزه از نظر تناسب برای اجرای طرح تغذیه مصنوعی در رده کاملا مناسب و 18 درصد نیز در رده مناسب قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آبخوان، لایه اطلاعاتی، منطق فازی، پخش سیلاب
  • رضا جمور*، ناصر اسدی صفحه 105
    روش تحلیل عاملی یک روش کارامد در آمار پیشرفته است که جهت طبقه بندی پارامترهای اندازه گیری شده (متغیرها) مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه با برداشت 19 نمونه از چشمه های کارستی کوه دالو در تاقدیس میشوان، در محدوده مطالعاتی سیاخ دارنگون واقع در استان فارس و آنالیز هیدروشیمیایی آن ها در آزمایشگاه، وضعیت هیدروژئوشیمیایی منطقه با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس تحلیل عاملی صورت گرفته، سه گروه عاملی موثر در کیفیت آب زیرزمینی منطقه مشخص شده است. گروه های اول و دوم مربوط به عوامل داخلی و گروه سوم مربوط به عوامل خارجی می باشد. در ادامه با استفاده از روش های گرافیکی به ویژه ترسیم نمودار پایپر، تیپ آب زیرزمینی منطقه تعیین شده است. بر اساس این مطالعه، تیپ آب تمامی چشمه ها به جز چشمه های شماره 16 و 17 از نوع کربناته کلسیک می باشد. همچنین تیپ آب چشمه های شماره 16 و 17 از نوع کربناته منیزیک است. در نهایت سه منشا برای چشمه های منطقه تعیین شده است. منشا اول مربوط به لایه های آهکی، منشا دوم مربوط به لایه های شیل و مارن و منشا سوم نوعی منشا دوگانه و حاصل اختلاط آب های دو تیپ مذکور است.
    کلیدواژگان: تاقدیس میشوان، تحلیل مولفه های اصلی، تیپ آب، منشا چشمه، نمودار پایپر، هیدروشیمی
  • رضا دهقانی*، مهری کاکی صفحه 112
    بررسی روند تغییرات کیفیت آب زیرزمینی در برنامه ریزی و مدیریت پایدار منابع آب در هر منطقه از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این پژوهش تجزیه و تحلیل روند تغییرات کیفی آب زیرزمینی در 24 ایستگاه پیزومتری در منطقه دشت مازندران در دوره آماری 1389-1373با آزمون ناپارامتری اسپیرمن مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای هیدروژئوشیمیایی مورد بررسی شامل مجموع کاتیون ها، مجموع آنیون ها، PH، TH، EC، Na+، So42-، Na، Mg2+، TDS، SAR، Ca2+، K+، Cl- و HCO3- است. برای هر سری زمانی، شیب خط روند با استفاده از روش تخمین گر Sen محاسبه شده است. یافته های پژوهش نشان داد که شیب خط روند تغییرات غلظت تمام متغیرهای کیفی آب زیرزمینی، در 43 درصد از متغیرها رو به کاهش و در 57 درصد از متغیرها رو به افزایش است. شدیدترین روند مثبت با آماره Z (14/ 7) مربوط به یون سولفات بوده است که در ایستگاه درویش خیل بابل در ناحیه شرقی تجربه شده است. همچنین نتایج حاکی از افزایش غلظت مواد شیمیایی و افت کیفی آب چاه های دشت مازندران در تمام ایستگاه های پیزومتری می باشد.
    کلیدواژگان: اسپیرمن، تحلیل روند، کیفیت آب زیرزمینی، دشت مازندران، تخمین گر Sen
  • سجاد کیانی*، ابوالفضل شهباز، ایمان زارعی صفحه 122
    در مطالعات هیدرولوژی و منابع آب علاوه بر کمیت آب، به کیفیت آن نیز توجه می شود. رشد جمعیت و آلودگی های ناشی از تخلیه انواع فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی، شیرابه محل های دفن زباله و رواناب های سطحی باعث گسترش آلودگی و محدودتر شدن منابع آب گشته اند. پایش کیفی آب نه تنها باعث بهبود کیفیت آب می شود، بلکه در فرایند تولید آب سالم نیز ارزش اقتصادی دارد و عامل مهمی در کاهش هزینه های تولیدی و تصفیه آب به شمار می آید. به طور کلی کیفیت آب از نظر کشاورزی، شرب، صنعت و امثال آن مورد بررسی قرار می گیرد. تحقیق پیش رو طی فروردین ماه سال 1390 در رودخانه ابن حسام خوسف واقع در استان خراسان جنوبی (بیرجند) انجام گرفته است. طی این تحقیق پارامترهای کیفی آب منطقه مورد مطالعه همچون دما، سختی کل، pH، آلکافوت M وP، کلسیم، سولفات و نیتریت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار نیتریت از حد مجاز بیش تر است و به 024/ 0 میلی گرم در لیتر رسیده و نیز مقدار pH آب رودخانه از حد مجاز کم تر است و به 8/5 رسیده است. به نظر می رسد دلیل این تغییرات در خصوصیات کیفی آب رودخانه این منطقه، ورود فاضلاب خانگی به رودخانه باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، رودخانه ابن حسام، فاضلاب خانگی، پارامترهای کیفی
  • مرتضی فلاح پور طزنجی* صفحه 132
    در برنامه ریزی و مدیریت منابع آب، بهره گیری از فناوری های جدید نظیر سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقش به سزایی در مدیریت منابع آب و خاک بر عهده دارد. سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور با دقت بسیار بالایی در شبیه سازی ژئومتری یک حوضه آبخیز با یک محدوده جغرافیایی و همچنین شبیه سازی بستر رودخانه ها به کار می روند. در این تحقیق برای انجام مطالعات پایه به منظور بررسی چگونگی ارائه یک سیستم از آب های شهر بهادران از قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور استفاده شد. این منطقه سالیانه کاهش مداوم سطح ایستایی نزدیک به 73 سانتی متر و به تبع آن بیلان منفی آب های زیرزمینی به میزان 2/ 15 میلیون مترمکعب را تجربه می کند. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار ArcGis9.3 پارامترهای هیدرولوژیکی حوضه از قبیل شکل حوضه، مساحت و محیط حوضه، طول آبراهه اصلی، شیب و ارتفاع حوضه، وضع ظاهری حوضه آب ریز مورد بررسی قرار گرفت و مدل سازی گردید و نیز نقشه DEM منطقه، با کمک روش IDW، تهیه شد. همچنین با استفاده از علم سنجش از دور، گسل های منطقه، پوشش گیاهی و غیره شناسایی شد. نتایج این تحقیق حاکی از قابلیت بالای این علوم در تسریع و نیز بهره گیری از دقت بالا در استخراج پارامترهای حوضه می باشد.
    کلیدواژگان: تامین منابع آب، سنجش ازدور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، DEM
  • خدارحم بزی* صفحه 143
    شهر زابل در شرق ایران و در منطقه ای خشک و کم باران (سالانه 50 میلی متر) قرار دارد و چون در انتهای مصب رودخانه هیرمند واقع شده، دارای شیب طبیعی تقریبا صفر است و زهکشی طبیعی در آن مقدور نمی باشد. این شهر در فصل تابستان در معرض وزش بادهای 120روزه سیستان قرار دارد و در ایام خشک سالی هامون، با گرد و خاکی غلیظ دست و پنجه نرم می کند. بنیاد این شهر حدود 150سال پیش و بر اثر رشد و ادغام دو روستای «حسین آباد» و «نصرت آباد» نهاده شده است. با این وجود طراحی آن، توام با آینده نگری لازم نبوده و این امر باعث شده است تا امروزه از نظر کالبدی به ویژه عرض کم معابر و خیابان ها دچار مشکل باشد. بنابراین محیط زیست شهری زابل علاوه بر مسائل اجتماعی و انسانی با چهار فاکتور رودخانه هیرمند، دریاچه هامون، بادهای 120روزه سیستان و دشت بدون شیب گره خورده است. تحقیق حاضر با توجه به طرح مساله فوق یعنی ضرورت مطالعه در زمینه مشکلات و چالش های محیط زیست شهری زابل و نقش دریاچه هامون در این زمینه و با هدف تبیین چالش های مذکور و گره گشایی در این زمینه، تلاش نموده است تا با استفاده از روش تحقیق «توصیفی-تحلیلی» و مبتنی بر داده های اسنادی، کتابخانه ای و میدانی، محیط زیست شهری زابل و چالش های آن را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: چالش، محیط زیست شهری، زابل
  • زینب محمودی*، حسین زینی وند، علی حقی زاده صفحه 159
    تغذیه گرایی از مشکلات اساسی مدیریت منابع آب در دهه های اخیر است که موجب راه یابی املاح مختلف بالاخص نیتروژن و فسفر با غلظت های بالا به منابع آب می شود. فسفر عنصری حیاتی برای رشد گیاهان و جانداران است که با انتقال به رودخانه ها، مخازن و سایر منابع آب، اثر سوئی بر کیفیت آن ها به جای می گذارد. بدین جهت در دهه های اخیر به فرسایش خاک به عنوان منبعی مهم برای انتشار فسفر در منابع آب توجه زیادی گردیده که سبب استفاده فراوان از مدل های ریاضی یکپارچه و توزیعی برای محاسبه و پیش بینی انتقال فسفر از حوزه های آبخیز به درون آب، شده است. در پژوهش حاضر نیز از مدل هیدرولوژیکی- توزیعی WetSpa (انتقال آب و انرژی بین گیاه، خاک و اتمسفر) جهت محاسبه هدررفت بار فسفر خروجی از حوزه آبخیز کرج استفاده شده است. در این راستا از داده های بارش، دما، تبخیر و تعرق سال های آبی 1384-1378 در مقیاس زمانی روزانه برای اجرا و از داده های دبی جریان و غلظت فسفر در خروجی حوزه (ایستگاه هیدرومتری سیرا) جهت واسنجی مدل، بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از واسنجی و اعتبار سنجی این مدل (نش ساتکلیف 7/ 62 و 71 درصد) نشان از قابلیت خوب آن برای شبیه سازی بار فسفر خروجی در حوزه آبخیز کرج دارد.
    کلیدواژگان: بار فسفر، مدل WetSpa، آبخیز کرج
  • رضا دهقانی*، ماندانا پلنگی صفحه 174
    شبیه سازی و ارزیابی آورد رسوب رودخانه از جمله مسائل مهم در مدیریت منابع آب می باشد. اندازه گیری غلظت رسوب به روش های متداول عموما مستلزم صرف وقت و هزینه زیادی است و گاهی از دقت کافی نیز برخوردار نمی باشد. در این پژوهش تخمین رسوب رودخانه گرم رود واقع در استان مازندران، با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن با روش های مرسوم آماری همچون رگرسیون خطی چندمتغیره مقایسه شده است. پارامتر آبدهی یا دبی رودخانه در مقیاس زمانی ماهانه، طی دوره آماری (1390-1369) به عنوان ورودی و دبی رسوب به عنوان خروجی مدل در مقیاس زمانی ماهانه انتخاب گردیده است. معیارهای ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا و ضریب نش ساتکلیف برای ارزیابی و نیز مقایسه عملکرد مدل ها مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان داد که هر دو مدل مورد استفاده با دقت قابل قبولی توانسته اند به تخمین دبی رسوب بپردازند؛ لیکن از لحاظ دقت، مدل شبکه عصبی مصنوعی با بیش ترین ضریب همبستگی (894/ 0)، کم ترین ریشه میانگین مربعات خطا (ton/day 0/062) و نیز معیار نش ساتکلیف برابر با 756/ 0، در مرحله صحت سنجی در اولویت قرار گرفت. در مجموع نتایج نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی توانایی بالایی در تخمین مقادیر کمینه و بیشینه دبی رسوب دارد.
    کلیدواژگان: دبی رسوب، رگرسیون خطی چندمتغیره، شبکه عصبی مصنوعی، گرم رود، منابع آب
  • عطاالله کاویان، محمد گلشن*، حامد روحانی، اباذر اسمعلی عوری صفحه 184
    مدل SWAT، مدلی جامع و کامل و از جمله روش های مدیریتی است که برای ارزیابی دبی جریان و رسوب در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر خصوصیات فیزیوگرافی حوزه بر عملکرد مدل از 2 ایستگاه هیدرومتری موجود در حوزه آبخیز هراز با وسعت بالغ بر 328527 هکتار استفاده شد. در آنالیز حساسیت پارامترهای ورودی به مدل از روش SUFI2 استفاده شد. نتایج آنالیز حساسیت نشان داد که مدل حساسیت بیش تری نسبت به پارامترهای CN2،ALPHA_BNK و CH_K2 دارد. سپس واسنجی مدل به منظور شبیه سازی رواناب برای سال های 1995 تا 2004 انجام شد و با استفاده از نمایه های آماری ضریب همبستگی ((R2، نش- ساتکلیف (NS) و مجموع مربعات خطا (MSE) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که مقادیر آماره ها در ایستگاه کره سنگ به ترتیب 80/ 0، 77 /0 و 93/ 20 و در ایستگاه پنجاب 68/ 0، 55/ 0 و 7 / 2 می باشد. برای اعتبارسنجی نتایج حاصل، مدل برای سال های 2005 تا 2009 اجرا شد. نتایج نشان داد که مقادیر آماره ها در ایستگاه کره سنگ به ترتیب 87/ 0، 75/ 0 و 17/ 10 و در ایستگاه پنجاب 75/0، 70/0 و 17/ 0 می باشد. در نهایت ارزیابی نتایج نشان داد که این مدل در مناطق دشتی نسبت به مناطق کوهستانی از کارایی بهتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی رواناب، خصوصیات فیزیوگرافی، هراز، SWAT
  • راضیه نادری*، ناصر اسدی، محمدحسین شفیعی میم صفحه 194
    بررسی اثرات اقلیمی در دوره های خشک و مرطوب بر سطح آب زیرزمینی دارای اهمیت زیادی در مبحث مدیریت بهینه منابع آب و جلوگیری از وقوع بحران های ناشی از خشک سالی است. در تحقیق حاضر، ارتباط بین تغییرات بارش و نوسانات سطح آب زیرزمینی در دشت گوهرکوه مورد بررسی قرار گرفته و برای کمی کردن تغییرات بارندگی، از شاخص بارش استاندارد (SPI) استفاده شده است. به منظور بررسی نوسانات سطح آب زیرزمینی نیز شاخص جدید سطح ایستابی استاندارد (SWTI) معرفی شده است. همبستگی و زمان تاخیر بین شاخص SPI و پارامترهای کمی آب زیرزمینی (ارتفاع سطح ایستابی و (SWTI)، با استفاده از تابع همبستگی متقابل اصلاح شده (MCCF)، محاسبه گردیده است. با استفاده از این روش امکان محاسبه همبستگی بین سری های زمانی با طول نامساوی وجود دارد. نتایج به دست آمده نشان دهنده ضرایب همبستگی بالا (9/ 0) در مقیاس های زمانی طولانی و زمان تاخیر 7 تا 8 سال می باشند.
    کلیدواژگان: تابع همبستگی متقابل، خشکسالی هیدروژئولوژیک، زمان تاخیر، مدیریت منابع آب
  • عبدالله طاهری تیزرو*، کونستانتینوس وودوریس، س. واحدی صفحه 1
|
  • Ali Pasyar*, Abdul, Hamid Ansari, Ahmad Ghorbani Page 1
    Geographic Information System enables us to produce a map of suitability to apply combination of multiple information layers from among the spatial data and positioning processing. In this study, saturated thickness of the aquifer and specific resistivity obtained from geoelectric studies has been used in assessing groundwater potential. Due to the presence of water-soluble salts in saline areas, the specific resistivity strongly decreases. Thus, it's necessary to have a modulating factor for this significant decrease. Groundwater electrical conductivity, as a hydrogeological parameter using fuzzy logic in GIS media was combined with geoelectrical parameters. This method was investigated through a case study related to Kashan-Aran and Bidgol plain. Different implications were used in the parameters combination and then the results obtained from implications were compared with the exploiting wells located in the area and as a result Godel implication was the first priority.
    Keywords: Geographic Information System (GIS), Combination, Fuzzy Logic, Godel Implication, Kashan, Aran Bidgol Plain
  • Majid Feshari*, Nayer Ghamari Page 13
    The main objective of this paper is to investigate the long-term relationship between per capita income and environmental quality indices. For this purpose, we used the CO2 emissions and Biological Oxygen Demand (BOD) per worker as a proxy for measuring air and water quality. In this paper, we used the Johansen's co-integrating technique for estimating the long-term relationship between CO2 emission and organic water pollutant with explanatory variables such as population density and growth rate of the urban population. The results of this paper show that the EKC curve is confirmed for Iranian economy during the 1980:q1-2011:q4. Moreover, the population density and urban population growth rate contributes to environmental degradation. Hence, the main implication policy of this paper is that the policy makers should adopt good policies and new technologies to reach the turning point of EKC. JEL Classification: C22: Q53:Q56
    Keywords: EKC, Air Pollution, Organic Water Pollution, Johansen's Co, integrating Technique
  • Mohammad Ali Sharifi, Alireza Meftah, Halaghi* Page 28
    Measuring sea surface height changes has become possible with the development of satellite technologies since early 1990s. Satellite radar altimeters have been providing valuable remote observations of sea surface height (SSH) changes. These satellite missions also provide integrated data sets of closed water bodies. Kara Bogaz-Gol is one of these closed water bodies which is located in the east of the Caspian Lake. The aim of this study was to investigate height variations of Kara-Bogaz-Gol using satellite altimetry data. For this purpose, satellite altimetry missions including TOPEX, Jason-1 and Jason-2 were utilized to produce the time series. Empirical Orthogonal Functions (EOF) were applied to satellite data to illustrate height variations of the Kara-Bogaz-Gol. Due to the proximity of the Caspian Lake and Kara-Bogaz-Gol and the influence of the Caspian Lake, there might be a relationship between surface heights of Kara-Bogaz-Gol and the Caspian Lake.
    Keywords: Kara, Bogaz, Gol, Satellite Altimetry, Empirical Orthogonal Functions, Sea Surface Height
  • Alireza Shokoohi* Page 35
    The energy consumption for heating and cooling of the living environment, to provide a standard limit of comfort, should be at an optimum level. One of the best procedures for determining the comfort threshold is the use of two thermal indices called “the heating degree day and the cooling degree day”. These two indices are used to determine the energy requirements for building heating in cool seasons and cooling in warm seasons. In this research, a method for spatial representation of these two indices is presented and the procedure to find the critical points and their departure from comfort threshold is described. By implementing the presented algorithm, one can define the relationship between the thermal indices and fossil and non-fossil fuel thermal values and on this basis predicts energy requirement in a region. The case study was Qazvin city for which spatial distribution of the heating and cooling requirements was obtained and mapped in the GIS environment by developing an existing biosystem model and implementing a special method to input data.
    Keywords: Optimum Thermal Energy Consumption, Spatial Biosystem Analysis, Thermal Index, Comfort Threshold
  • Hossein Bari Abarghouei* Page 46
    This research aims to determine the occurrence probability of different drought classes in Yazd province using SPI and Markov chains. The transition probability matrix of drought classes showed that the transition probability from one state to the same state is high, but from wet to dry or dry to wet is very low. Transition probability from dry to dry (PD.D) or humid to humid (PW.W) was between 52 and 80%. Probability of transition from a moderately wet state to a dry one (PN1.D) was between 0.5 and 1.5%; from moderately dry to dry (PN2.D) between 11 and 26% and probability of dry after wet (PW.D) for the most statations was zero or around zero. Analys is of drought severity maps and drought severity-areal extent cumulative curves indicated that drought in Taft region and the western parts of Ardakan was more severe than other parts of the province. These regions were under drought conditions in more than 22% of the study period. This amount decreases towards the West and the East. Drought occurrence in Tabas region was less than the other regions in the province. This trend can be observed in almost all time scales.
    Keywords: Drought, Markov Chains, SPI, Spline Method, Yazd Province
  • Azam Mohammadi*, Gholam Hossein Karami, Faramarz Doulati Ardejani Page 67
    In this study Shirvan aquifer was simulated by PMWIN model to optimize the hydraulic parameters of this aquifer and investigate the effect of Borzo dam on the recharge water into it. The developed model was run in December 2002 (steady state). The hydraulic conductivity and the conductance coefficient of boundaries were calibrated. After calibrating the model for steady state conditions, the model was executed in an unsteady state and the hydrodynamic parameters such as specific yield recharge and discharge were determined. In the verification stage, using observed data of two water years. (i.e., 2004-2005 and 2005- 2006), the developed model was run and the results obtained from the model were compared with the observed data. According to the obtained results, the annual water budget of Shirvan aquifer for three calibration years showed an increase. In order to evaluate the effects of irrigation system of dams in different parts of the Aquifer, the study area was classified into three zones, namely eastern, central and western zones. After evaluating the budget for each of the zones, the results showed that water budget for eastern and western zones was negative, but for the central zone it was positive.
    Keywords: Shirvan Aquifer, Barzo Dam, PMWIN Model, North Khorasan
  • Masoume Sayadi, Alimardan Shahrezaee* Page 76
    In this paper, we aimed to explain the relationship between melting ice as a source of surface water and the Stefan problem. We also presented Adomian decomposition method for a two-phase Stefan inverse problem, assuming that the moving interface is known. In this method, there is no need for linearization or discretization, application of special transformations or similar techniques. In addition, the analytical- numerical solutions of the problems are presented as a converging series which in many problems, present the solutions of a finite number of terms of the series due to the high speed of convergence. These problems have applications in different industries such as steel industry to control the processes.
    Keywords: Surface Waters, One, Phase Stefan Problem, Two, Phase Stefan Problem, Two, Phase Stefan Inverse Problem, Liquid or Solid Phase Solution
  • Salar Dorafshan*, Fatemeh Paykan Heyrati Page 88
    Wide varieties of mineral and organic compounds obtained from natural or anthropogenic activities are categorized as endocrine disrupting chemicals (EDCs) which can affect endocrine gland functions of different organisms such as aquatics. In this study, some EDCs including 17β-Estradiol, Estrone, Bisphenol A, 17α-Ethynylestradiol and 17α methyltestosterone in four different stations including Chechmeh-dimeh, Khersonak, Chamgordan and Pool-e-Safaeeyeh the Zayandehrood River were measured in autumn 2012. Among 5 different chemicals, 17β-Estradiol was measured at a level higher than 2.5 ng/l. Only 17β-Estradiol at Khersonak station located at upstream (2.7 ± 0.3 ng/l) was significantly lower than its amounts in other stations (P<0.05). Estrone was only detected in two upstream stations (Chechmeh-dimeh and Khersonak) without any significant changes between them (P>0.05). The other compounds were not detectable in any stations at the time of sampling. The results are indicative of the presence of at least some EDCs in detectable quantities in Zayandehrood River even at upstream, which can cause significant physiological changes in aquatics of the river.
    Keywords: Endocrine Disrupting Chemicals, Zayandehrood River, Estrogen Like Compounds
  • Ebrahim Jamali*, Naser Asadi Page 95
    The study area is Gowhar Kuh basin which is located in Loot desert in Sistan and Baloochestan province, Iran. The plotted hydrograph represents water table drop. For this reason, an artificial groundwater recharge project was carried out in order to prevent the water table from further drop. In order to determine the position of artificial recharge site, the Arc GIS and ENVI softwares were used. Thus, information layers of topographic height, slope, alluvium unsaturated thickness, water quality, permeability, stream density, fracture density, lithology and land use were obtained and then rated. These layers were combined using fuzzy logic in GIS. Finally the map made from combination of nine mentioned layers for the artificial recharge project was obtained via flood spreading method. Results showed that about 15 percent of the total area is highly suitable and 18 percent is suitable.
    Keywords: Aquifer, Information Layer, Fuzzy Logic, Flood Spreading
  • Reza Jamoor*, Naser Asadi Page 105
    Factor analysis is an efficient method in advanced statistics which is used for classifying parameters (variables). In this study, 19 samples were collected from the springs of Daloo mountain in Mishvan karstic anticline in the Syakh Darengun area in Fars Province, Iran. The hydrochemical analysis was carried out using the hydrogeochemical status of the region and principle component analysis. On the basis of factor analysis, three groups of factors were identified for ground water quality. The first and second groups were associated with the internal agents and the third group associated with the external ones. Then, underground water types were determined using graphical methods, especially by drawing Piper diagrams. According to the study results, all springs are calcic carbonate except numbers 16 and 17 which have magnesia carbonate type. Also, three origins were detected for the springs of the area. The first origin is related to the layers of limestone, the second one to the shale and marl layers, and the third one has a binary origin and is the combination of these two water types.
    Keywords: Hydrochemistry, Mishvan Anticline, Springs Origin, Principle Component Analysis, Piper Diagram, Water Quality Classification
  • Reza Dehghani*, Mehry Kaki Page 112
    Analyzing the trend of changes in groundwater quality is very important for programming and stable managing of water resource in every area. This study aims to use non-parametric Spearman test for analyzing groundwater quality changes trend in 24 piezometric stations located in Mazandaran plain in annual time scales, from 1373 to 1389. Hydrogeochemical parameters of groundwater such as Total Cation, Total Anion, PH, Electrical Conductivity (EC), total dissolved solids (TDS), sodium (Na), potassium (k), calcium (Ca), magnesium (Mg), bicarbonate (Hco), sulphate (So) and SAR were investigated. Sen’s estimator was used to estimate line slope trend. Three significance levels, 1%, 5% and 10% were used to test the trends. The results showed that the line slope of the density changes of groundwater qualitative variables was downward in 43 percent of variables and upward in 57 percent of them. The most positive trend, which was identified with statistic Z (7.14), was the sulfate ion in the mass analyzed in Darvish Babylon station in the eastern region. The results were also indicative of the increase in chemical density and the decrease in quality of the well water in Mazandaran plain at all piezometric stations.
    Keywords: Spearman Test, Trend, Groundwater Quality, Mazndaran Plain, Sen's Estimator
  • Sajjad Kiani*, Abolfazl Shahbaz, Iman Zarei Page 122
    Population growth and pollution caused by discharges of urban waste water types, industry and agriculture, landfill leachate sites, runoff contamination of surface water resources have led to the increase in pollution and limitation of water resources. Water quality monitoring will improve not only water quality, but also the economic value of water in the production process and is considered an important factor in reducing production costs and water in the studies of hydrology and water resources in addition to water quantity. The overall water quality in terms of agriculture, drinking, industry and the like are examined. In April 2011, Ebn Hesam Khosf River in southern Khorasan (Birjand) was carried out done. In the study area, water quality parameters such as pH, temperature, total hardness, Calcium, Sulfate, Nitrite and Alkafot P and M were measured. The results showed that the amount of Nitrite is more than the limit, 0.024 milligrams per liter and the pH value of 5.8 and river water is less than the limit. It seems that the reason behind these changes in water quality of river water is the flow of the domestic sewage into the river.
    Keywords: Water Quality, Ebn Hesam River, Household Sanitation, Quality Parameters
  • Mortaza Fallahpour Tezengi* Page 132
    Applying modern technologies to collect and process information and using technologies such as remote sensing (RS) and geographic information systems (GIS) play an important role in planning and management of water resources in soil and water resource management. GIS and RS are used in the simulation geometry of geographicallylimited watersheds and catchment areas in a way which is highly accurate. In this study, GIS and RS methods were utilizedto provide basic studies of the water system of Bahadoran city. This area has an annual steady decline of about 73 cm and a negative balance of groundwater which is 2/15 million cm3. In this paper, hydrological parameters such as shape, area and perimeter of a catchment area, its main channel length and slope, the height and the appearance of the basin were investigated using ArcGis9.3 software and the DEM map of the area was prepared using IDW method. Moreover, the fault zone and vegetation cover were identified using RS. The results of this study are indicative of the high capability of these sciences in accelerating and high accuracy in extracting the catchment area parameters.
    Keywords: Water Supply, Remote Sensing, Geographic Information Systems, DEM
  • Khodarahm Bazzi* Page 143
    Zabol city is located in eastern Iran, in a desert area with low rainfall (50 mm annually). Because it is located in Hirmand river estuary, its natural shelving is zero, and as a result, there is an unnatural drainage in this city. In addition, this city is exposed to local winds in summer and a dense dusty storm blow the city, when Hamoon Lake is drought. The creation of Zabol city dates back to 150 years ago when two villages of Hossein Abad & Nosrat Abad coalesced, without any prospect of future events and environmental conditions. This has led to the building of narrow and one-way streets in the city center. Finally, urban environment in Zabol is affected by four factors such as; Hirmand river, Hamoon lake, Local winds (120 days) and the flattened plain. This research investigates the challenges of urban environment in Zabol city and it aims to explain these challenges. Research methods in this article are descriptive-analytic and library data, observation and questionnaire were utilized.
    Keywords: Urban Sustainable Environment, Hirmand River, Zabol City
  • Zeinab Mahmoodi*, Hosein Zeinivand, Ali Haghizade Page 159
    Phosphorus is an essential element for the growth of plants and animals that transfer to rivers, reservoirs and other water sources, leaving a negative effect on theirs quality. That's why over the past few decades much attention was given to soil erosion as an important source of phosphorus diffusion in water. Eutrophication is one of the basic problems of water resources management in recent decades. The basic reason for this phenomenon is the high concentration of nutrients, especially nitrogen and phosphorus in water. In recent decades, the integration of distributed mathematical models was utilized to calculate and predict the transport of phosphorus from watersheds. In this research, WetSpa model was used to simulate the phosphorus load in Karaj watershed. Hydrometeorological data including precipitation data, temperature and evaporation data, discharge and phosphorus concentration (in Hydrometry station Sira) from 1999- 2005 were used as the input for calibration and validation. Result of the simulations shows a good agreement between calculated and measured graphs at the outlet of the basin (Nash- Sutcliffe efficiency is 62.7 % for calibration).
    Keywords: Phosphorus Load, WetSpa Model, Karaj Watershed
  • Reza Dehghani*, Mandana Palangi Page 174
    Simulation and evaluation of river sediment is important in water resources management. The common ways of measuring the sediment concentration are generally time consuming and costly. Moreover, they sometimes do not possess sufficient accuracy. In this study, the sediment of the Garm Roud river was estimated using artificial neural network and the results were compared via common statistical procedures e.g., multivariate linear regression. River discharge parameter on a monthly time scale in the period (1990 to 2001) and the sedimentation rate were taken as input and output, respectively. Correlation coefficient, root mean square error and Nash-Sutcliffe coefficient were utilized to evaluate and compare the performance of models. The results showed that both models used to estimate discharge had acceptable accuracy, but the ANN model with the highest correlation (0.894), minimum root mean square error (0.062 ton/day) and Nash Sutcliffe coefficient of 0.756 was prioritized in the verification phase. The results showed that the artificial neural network had a high ability to estimate the minimum and maximum values of sedimentation rate.
    Keywords: Discharge, Multivariate Linear Regression, Artificial Neural Network, Garm Roud River, Water Resources
  • Ataollah Kavian, Mohammad Golshan*, Hamed Rouhani, Abazar Esmali Ouri Page 184
    SWAT model is used to predict the effects of management methods on water cycle, erosion simulation and agricultural chemicals transfer in vast and complex catchment areas. The main objective of this study was to test the SWAT model performance and usage in simulating the runoff flow in areas with different scales. In distributed and semi- distributed models such as SWAT,before calibration, it is necessary to identify parameters that are sensitive to obtain a better output. Therefore, sensitivity analysis was performed using SUFI2 method. In order to evaluate the performance of the model in simulating the runoff flows of different catchment scales, the calibration model was conducted for four stations: Karehsang, Razan, Chelav and Panjab from 1995 to2004 and the model was evaluated from 2005to 2009. To evaluate the ability of the SWAT model in simulating runoff, 3 indices, namely R2, NS, and MSE were used. The results of calibration and validation showed that Karehsang station with an area of 3285 km2. and the coefficients of 0.80-0.87, 0.77-0.75 and 93.20-71.10 had the highest accuracy, respectively. Also, Panjab station, with an area of 130 km2 and the coefficients of 0.68-0.75, 0.55-0.70 and 7.2 67.0 had the lowest accuracy, respectively. The overall results showed that the model has good performance for estimating the runoff.
    Keywords: Haraz, Runoff Simulation, Scale, SWAT
  • Razieh Naderi*, Naser Asadi, Mohammad Hossein Shafiei Meyam Page 194
    The evaluation of climatic impacts on groundwater level in dry and wet periods is very important for the optimum management of water resources and prevention of crisis caused by droughts. In this study, the relationship between rainfall variations and groundwater level oscillations in Gowhar- Kuh plain has been investigated. The standardized precipitation index (SPI) has been used to quantify the precipitation variations, while the standardized water table index (SWTI) has been developed to assess groundwater level fluctuations. The correlation and time delay between SPI and quantitative parameters of groundwater status (water table elevation and SWTI) has been calculated using modified cross correlation function (MCCF). This method allowed the calculation of cross correlation between unequal length time series. The results are indicative of a high correlation coefficient (0.9) on long time scales with a time delay of about 7 to 8 years.
    Keywords: Cross Correlation Function, Hydrogeological Drought, SPI, Time delay, Water Resources Management
  • Abdolah Taheri Tizro*, Konstantinos Voudouris, S. Vahedi Page 1
    Zarin Abad plain is located in Zanjan province in the western part of Iran. In this study, spatial analysis was used to interpret some of the chemical parameters of groundwater samples collected from the unconfinedaquifer. For this reason, groundwater samples (61) were collected from groundwater monitoring wells to investigate the characteristics of groundwater quality. Maps showing the geographical distribution of hydrochemical parameters were prepared and the impact of various geological formations on the groundwater quality in the region is considered. High values of EC value in the western parts of the plain could be associated with the lithological formations composed of marls and evaporates. Based on SAR values, it is concluded that the majority of groundwater samples is relatively suitable for irrigation use. Analysis of the spatial coherence of the variables was performed using the selected models and the Kriging, Co-Kriging and Inverse Weighted Distance (IWD) methods were ultimately used to decipher the spatial variation of the parameters. The results obtained through these methods were compared by root mean square error (RMSE) and mean absolute error (MAE). It was found that the Co-Kriging model is the most optimal technique, for studying the spatial distribution in groundwater quality parameters.
    Keywords: Groundwater Quality, Spatial Distribution, Geostatistical Analysis, GIS, Kriging, Iran